VÝSTAVA PRAHA „VILLA PELLÉ“ – FERDA MRAVENEC ONDŘEJ SEKORA ZNÁMÝ A NEZNÁMÝ

Výstava pořádaná od 28. 2. 2023-14. 5. 2023 k osobnosti Ondřeje Sekory v Praze ve „Ville Pelé“ je také spojena s loutkovým divadlem Sokola Přerov – loutkovým divadlem „Přerovský Kašpárek“.

V roce 2001 jsme zahájili pravidelnou činnost v prostorách sokolovny a po renovaci našeho loutkového divadla, které se po povodni v letech 1997 a totální devastaci podařilo znovu uvést do pravidelné činnosti. Jako první hru jsme si zvolili hru Ferda Mravenec a za pomocí sponzorů a grantů z našeho města, jsme měli možnost zakoupit nové loutky pro tuto pohádku.

Zvolili jsme dílnu pana Maška ze Znojma, jemu se pak podařilo vytvořit téměř dokonalou kopii podle obrázků Ondřeje Sekory a tím jsme se dostali do povědomí ostatních divadelních znalců loutkového divadla.

Naše loutky pak si také z našich fotografií na webu prohlédli v „ Českých centrech“ a spolu s touto osobností spisovatele a ilustrátora O. Sekory v připravovaných výstavách ve svých centrech ve světě a tak jsme byli požádáni o zapůjčení těchto loutek, které pak putovaly do výstavních siní v Paříži Tokiu a do Moskvy.

A tak se náš cestovatel Ferda dostal dál, než my a viděli ho děti i dospělí na těchto akcích.

Poslední výstava je nyní k vidění v Praze.

Na výstavě jsou i loutky z jiných divadel v republice, ale jen u našeho Ferdy je napsáno, že loutky z dílny pana Maška, tedy náš Ferda, je nejvíc podobný kresbám autora.

Naše loutkoherecká skupina z divadla již výstavu navštívila a také jsme byli velmi potěšeni, že se naše loutky se v tomto krásném prostředí ocitly a vynikají mezi ostatními svou originalitou.

Doporučujeme ke zhlédnutí a již při výstupu z metra Hradčanská se na reklamních vývěskách se o této výstavě hned několikrát dozvíte.

Doporučujeme návštěvu nejen s dětmi a i nás výstava nadchla.

Za loutkové divadlo Sokola Přerov „Přerovský Kašpárek“                                                           Mgr. Marie Veřmiřovská